Historie pivovaru

Nikdo už dnes nezjistí, jak pivo Moravia před sto lety chutnalo. Původní budova pivovaru byla navíc bohužel kompletně srovnána se zemí a zůstala po ní jen správní budova paláce Morgensternových a budova tehdejší sladovny, která se dochovala jen částečně.

Můžeme si tak jen domýšlet, na základě historických fotografií a útržkovitých informací o technologickém vybavení, jaké pivo zde tehdy vyráběli. Odkaz však neznamená nalezení původní receptury piva Moravia v podlaze sladovny. Ostatně ani sto let stará receptura by nám rekonstrukci chuti neumožnila - suroviny i technologie pro výrobu piva se od té doby značně změnily.

Chuť na pivo se ale nezměnila. Proto chceme samozřejmě nejen vařit, ale také nabízet milovníkům tohoto zlatavého moku k uhašení žízně a prožitkům ve chvílích pohody při posezení s přáteli nad orosenou sklenicí našeho řemeslného piva. Proč řemeslného? Protože u nás vše děláme poctivě, s řemeslným umem, dovedností a úctou k tradici. A přesto, že tradice je pro nás zavazující, chceme vyrábět piva, která budou nad ostatním svým charakterem vynikat. Tedy piva zajímavá, ke kterým se budete rádi vracet.

1933

1898

Založení

Pivovar Moravia byl založen roku 1898 na Kotlářské ulici v Brně. Pivovar v době svého vrcholu vařil asi 200 tisíc hektolitrů piva ročně, což z něj dělalo druhý největší pivovar v Brně.

reklama-z-doboveho-tisku-pivovar-moravia-115868096.jpeg

1920

Prvorepublikové speciály

Ke specialitám pivovaru Moravia ve dvacátých letech minulého století patřilo čtrnáctistupňové světlé exportní pivo Zlato Moravy a šestnáctistupňové speciální tmavé pivo Bavaria.

1898

1933

Hospodářská krize

Ve třicátých letech pivovar dostihla hospodářská krize a výroba se zastavila. Později v roce 1943 proběhla fúze se starobrněnským pivovarem, čímž došlo k definitivnímu zániku kdysi slavné značky pivovaru Moravia.

tanky.jpeg

2016

Obnovení značky Moravia

První várky spodně kvašeného piva vznikly v roce 2016 v původní budově sladovny na Kotlářské. Značka PIVOVAR MORAVIA byla po dlouhých letech zaregistrována a tak bylo možno začít navazovat na slavnou tradici. Zadali jsme si jasný cíl: vařit výborná, chuťově zajímavá spodně kvašená piva, tzv. ležáky.

2016 (1).jpeg

2017

Zahájení výroby v Medlánkách

Jelikož pivo Moravia se na trhu dobře ujalo, výrobní kapacity přestaly dostačovat a tak v září 2017 došlo k přestěhování do nových prostorů v Brně-Medlánkách. Tady byla původní kapacita 9.000 hl/rok. 

Hrumeš zmenšený

2022

Dnes

V současnosti je kapacita zvýšena na 10.000 hl/rok. Už čtyři roky vznikají pod značkou Moravia řemeslná, nefiltrovaná a nepasterovaná spodně kvašená piva, tzv. ležáky. Při jejich výrobě používáme nejmodernějších technologií, avšak současně s úctou k tradičnímu pivovarskému řemeslu.